Raindrop lencse

 

 

A PresbyLens=Raindrop lencse átlátszó, szembarát hidrogél anyagból készült 2mm átmérőjű, a szaruhártya görbületét követő intracorneálisan beültethető lencse, amelynek vastagsága kevesebb mint 30μm, ami a hajszál vastagság felének felel meg.

A lencse fénytörése, oxigén és tápanyag áteresztő képessége megegyezik a szaruhártyáéval. A lencsét a pupilla területének közepére helyezve egy IntraLasik* eljárással készített szaruhártyalebeny alá ültetjük be a páciens nem domináns szemébe.

A beültetést a ReVision Optics cég által kifejlesztett titánium eszközzel végezzük. A beültetett lencse kissé megnöveli a szaruhártya elülső felszínének görbületét és ezzel egy kb. 2mm átmérőjű területen fokozza a szaruhártya törőképességét. Ez a megnövekedett törőképesség helyettesíti az öregszemű páciens hiányzó alkalmazkodóképességét a közeli és a köztes távolságokban. A 2mm-es központi tartományon kívül eső rész biztosítja a távollátást. A Raindrop működése leginkább a multifokális (progresszív) kontaktlencse működéséhez hasonlít.

IntraLasik: Lézerfény segítségével, szemcseppes érzéstelenítést követően néhány másodperc alatt szaruhártyalebenyt készítünk. Ennek felhajtása után a lebeny alatti területen a fénytörési hibának megfelelő vastagságú szaruhártya állományt lézerfénnyel elpárologtatjuk. A szaruhártyalebeny visszahajtása után a gyógyulás gyors, az enyhe panaszok rövid idő alatt megszűnnek.

 

 

 

A PresbyLens=Raindrop lencse beültetés elvégezhető „csak öregszemű” páciensek nem domináns szemén, de kombinálható az eljárás IntraLasik típusú látásjavító lézeres műtétekkel „rövidlátó öregszemű”, ill. „túllátó öregszemű” pácienseknél. Az IntraLasik műtétet a rövidlátó és túllátó páciensek domináns szemén a szokásos módon végezzük el, a nem domináns szemen pedig egyidőben a lézeres beavatkozást követően beültetjük a Raindrop lencsét.

A látásélesség javulás már másnap érezhető, de a teljes éleslátás eléréséhez ca 1 hónapra van szükség.

Se a műtét, se a sebgyógyulás nem jár fájdalommal, esetleg átmeneti kellemetlenséggel. Az előírt szemcseppeket a megfelelő módon kell használni és a kontrollokra visszajárni szükséges.