Presbiopia kezelése

 

"Öregszeműség" kezelhetőségének lehetőségei


Az alkalmazkodóképesség csökkenésének javítására szolgáló leggyakoribb módszer a  megfelelő szemüveg, illetve kontaktlencse viselés. Ha valaki soha nem viselt szemüveget se közelre, se távolra, akkor ez az úgynevezett olvasó szemüveg +0,5 D-val kezdődhet, mely gyorsan "romlik" +1,5 D-ig, majd hosszabb idő elteltével +3,0 D-ra fog beállni. Ezen úgynevezett "emetrop-presbiop", azaz "csak öregszemű" pácienseknél a maximális a három dioptria, amit nem képes a szemlencse alkalmazkodni.

Vannak olyan páciensek, akik távolra mindig homályosan láttak, ezek a rövidlátó vagy myopiás páciensek, akik idővel közelre jobban láthatnak szemüveg nélkül. Ha távolra több, mint -3,0 D-ás szemüveget viseltek, akkor idővel kevesebb dioptriára lesz szükségük közelre, mint távolra. Ezt bifokális vagy multifokális szemüveggel lehet korrigálni ezen úgynevezett "myop-presbiop",  azaz "rövidlátó-öregszemű" betegeknél.

A szemüveges páciensek másik csoportja se közelre, se távolra nem lát élesen. Ők a túllátó vagy hypermetropiás páciensek, akiknek idővel egyre erősebb olvasó szemüvegre lesz szükségük. Ezen "hypermetrop-presbiop", azaz "túllátó-öregszemű" csoportnál is bifokális vagy multifokális szemüveggel lehet korrigálni a közeli és távoli látóélességet.

A presbiopiások egyre növekvő száma, illetve a szemüveg és kontaktlencse korrekció korlátai egyre növekvő érdeklődéshez vezettek esetleges műtéti megoldások irányában. A jelenleg ismert, presbiopia korrigálására szolgáló sebészeti eljárások közé tartozik az úgynevezett monovision-t célzó LASIK, amikor is az egyik szemet, általában a vezérszemet távolra korrigálják, míg a másik szemet alulkorrigálják (-1D vagy -2D), hogy így a beteg közelre is jól lásson. A monovision műtéti létrehozása általában azoknál a betegeknél okoz megelégedést, akiknél a kontaktlencsével létrehozott monovision is sikeres volt, de még ezekben az esetekben is együttjár a sztereoélesség és a kontrasztérzékenység jelentős csökkenésével, ami a kétszemes látóélesség csökkenését eredményezi.

Új műtéti eljárás a presbiopia korrigálására

A PresbyLens = Raindrop szaruhártya lencse beültetése a nem domináns szembe.
Ezen eljárás egyik előnye, hogy megtartott a kétszemes távoli látás és emellett a közeli látás (mobilozás) és a köztes távolságokra látás képessége (computerezés) is javul. Másik előnye, hogy a műtéti eljárás reverzibilis.